Per 1-1-2021 wordt de EPC vervangen

mei 3, 2017 Erol No comments exist

Per 1-1-2021 wordt de EPC vervangen!

Gaarne delen wij met u de volgende berichtgeving.

BENG vervangt EPC voor energieprestatie nieuwbouw

De energieprestatie van een nieuw gebouw geeft aan hoe energiezuinig de woning of het utiliteitsgebouw is. De eisen aan de energieprestatie worden regelmatig aangescherpt. De energieprestatie wordt nu nog uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Per 1 januari 2021 wordt de EPC voor nieuwbouw vervangen door BENG-eisen. Deze eisen zullen de komende jaren hun precieze vorm krijgen.

Van 1995 t/m 2020…

Wordt de energieprestatie uitgedrukt in een energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Hoe lager de EPC, hoe beter de energieprestatie. De EPC is een getal zonder dimensie (geen aanduiding met bijvoorbeeld kWh of joule). Dit getal wordt bepaald aan de hand van het primaire energiegebruik van een gebouw en een aantal correctiefactoren, zoals gebouweigenschappen, installaties en gebruikersgedrag.

Vanaf 2021…

Moet alle nieuwbouw in Nederland een Bijna EnergieNeutraal Gebouw oftewel BENG zijn. BENG komt in grote lijnen overeen met een EPC van 0,2. BENG kent drie eisen:

  1. maximale energiebehoefte (kWh/m2/jaar),

  2. maximaal primaire fossiele energiegebruik (kWh/m2/jaar), en

  3. minimaal aandeel hernieuwbaar op te wekken energie (%).

Voorgenomen Eisen

 

Maximale Energiebehoefte

[kWH/m2/jaar]

Primair fossiel energieverbruik

[kWH/m2/jaar]

Minimaal aandeel hernieuwbare energie

 

Zorggebouwen (met bedfunctie)

65 120

50 %

Scholen

50 60

50 %

Utiliteitsbouw

50

25

50 %

Woningbouw

25 25

50 %

1.    Energiebehoefte

De hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen en te koelen, uitgedrukt in kWh per m2 per jaar. Deze indicator gaat over het beperken van de energievraag en het tegelijkertijd behouden van een comfortabel binnenklimaat in een gebouw. Dit kan bijvoorbeeld door isolatie en slim gebruik van de warmte en het licht van de zon.
P.s. BENG maakt in de berekening van de energiebehoefte onderscheid tussen woningbouw en utiliteitsbouw (+ verlichting).

 

2.    Primair fossiel energiegebruik

De hoeveelheid energie uit niet-hernieuwbare bronnen in kWh per m2 per jaar die nodig is om de energiebehoefte in te vullen. Dit hangt sterk samen met de gebouwinstallaties. Energiezuinige maatregelen, zoals een warmtepomp, verlagen het primair energiegebruik. Duurzaam opgewekte energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, mag je aftrekken van het primair fossiel energiegebruik.

P.s. BENG maakt in de berekening van de energiebehoefte onderscheid tussen woningbouw en utiliteitsbouw (+ be- en ontvochtiging + verlichting).

 

3.    Aandeel hernieuwbare energie

Het percentage hernieuwbare energie van het totale energiegebruik. Eerst wordt de absolute hoeveelheid bepaald. Die omvat de opbrengst uit zonnepanelen, maar ook van bijvoorbeeld warmtepompen en biomassaketels, minus het energiegebruik daarvan. Middels onderstaande formule wordt het aandeel hernieuwbare energie bepaald.

                                                                                   hernieuwbare energie
Aandeel hernieuwbare energie =  —————————————————————————– x 100%
                                                        primair fossiel energieverbruik + hernieuwbare energie

Bron: RVO Nederland

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *